L'OCCITANE vas vabi, da odkrijete nove izdelke zadnje žetve prave sivke. Eksplozija barve in vonja
Zamislite si sredi poletja polja z vrstami grmičev s srebrnkastimi listi, žarečimi ljubko vijolično modrimi cvetovi na dolgih, gladkih stebelcih. Če greste z roko prek njih, boste sprostili dišavo, ki nosi v sebi resnično dušo Visoke Provanse. Opojen in svež vonj, topel kot poletno sonce.
Latinsko ime Lavandula izhaja iz besede »lavare« kar pomeni »prati«. Antične kulture so aromatično sivko uporabljale na mnoge načine. Med epidemijami so Perzijci, Grki in Rimljani zažigali posušene vejice sivke za zaščito pred »slabim sevanjem« v bolniških sobah. V začetku prejšnjega stoletja so »lavandières« (perice) v Franciji uporabljale sivko v koritih za pranje perila. Sivko so dajale tudi v košare za perilo in predale s perilom, za odišavljenje in odganjanje insektov.
Obstaja kar nekaj vrst sivke. Vse sodijo v botanično družino »Lamiaceae« (ustnatice). L'OCCITANE v svojih izdelkih uporablja fino oziroma pravo sivko (Lavandula Angustifolia) in čopasto sivko (Lavandula Stoechas). Divja ali gojena, sivka daje odlično eterično olje, ki ga poznajo po celem svetu in ga uporabljajo v različne namene (za dišave, aromaterapijo, masaže …).
Prava sivka
(Lavandula Angustifolia)
Angustifolia pomeni »z ozkimi listi«. Prava sivka raste v majhnih grmičkih in ima nežna, kratka svetlejša modro-vijolična socvetja na tankih stebelcih brez sekundarnih socvetij.
Leta 1981 so 'lavendiculteurs' (pridelovalci sivke) iz Visoke Provanse pridobili certifikat kontroliranega geografskega izvora AOC (Apellation d'Origine Controlee), za oznako kvalitete eteričnega olja. Certifikat AOC jamči visoko kvaliteto proizvedenega eteričnega olja. L'OCCITANE kupuje eterično olje prave sivke AOC od proizvajalcev iz Saulta in okolice ter odkupi približno 20% vsega pridelka AOC iz Visoke Provanse. L'OCCITANE uporablja samo eterično olje prave sivke s kontroliranim geografskim poreklom (AOC).
Da proizvajalec pridobi certifikat AOC, mora zadostiti strogim merilom:
Polja prave sivke se morajo nahajati na točno določenem območju, na najmanj 800 m nadmorske višine.
Proizvodnja je geografsko omejena na 284 vasi v: Alpah Visoke Provanse, Visokih Alpah, Drôme in Vaucluse.
Olje se pridobiva le po postopku parne destilacije (nikakor s topili) in le iz cvetnih vršičkov prave sivke.
Vsako produkcijo eteričnega olja je za pridobitev certifikata AOC potrebno poslati na stroge analize.
Pridelek je omejen na največ 25 kg eteričnega olja na hektar.
Eterično olje mora biti popolnoma čisto, brez kakršnihkoli dodatkov.
Žetev prave sivke traja od sredine julija do konca avgusta, ko cvetovi vsebujejo največ eteričnega olja. Točen čas žetve je odvisen od sorte, nadmorske višine in podnebnih razmer. Nadmorska višina je najpomembnejši dejavnik za pridobivanje najodličnejšega eteričnega olja – višje raste sivka, boljša bosta eterično olje in njegova prefinjena dišava.
Kozmetične lastnosti prave sivke
Sivkino eterično olje je verjetno najpogosteje uporabljano eterično olje. Pomirja, sprošča in blažilno deluje na živčni sistem, je odlično proti stresu in pripomore k boljšemu spancu. Njegova močna aromatična dišava je znana po svoji očiščevalni, razkuževalni moči. Eterično olje pomaga tudi pri celjenju drobnih ranic. V obliki inhalacije deluje proti bolečemu grlu in bronhitisu. Sivkine kopeli so znane po učinkovanju proti revmatizmu. Prava sivka ima močne očiščevalne in antiseptične lastnosti ter blaži in pomirja razdraženo in vneto kožo.
Čopasta sivka
(Lavandula Stoechas)
Ta vrsta sivke samorodno raste po celem Sredozemlju, svoje ime pa je dobila po otočju Stoechas (sedaj otočje Hyeres blizu Marseilla), kjer je v naravi zelo pogosta. Ta vrsta sivke je razširjena po celem Sredozemlju, L'OCCITANE pa je za svojo žetev izbral čopasto sivko z otočja Hyeres, v Provansi. To sivko pogosto imenujejo »morska sivka«. Njeni veliki, živobarvni in aromatični cvetovi privabljajo metulje, od tod tudi izhaja njeno angleško ime – »Butterfly (metulj) Lavender«
Kozmetične lastnosti čopaste sivke
Eterična vodica čopaste sivke sprošča telo in duha ter je znana po svojih pomirjevalnih lastnostih. Dokazano stimulira nastajanje beta-endorfinov, »molekul dobrega počutja« - spodbuja dobro razpoloženje!
Olivierjevi spomini
»Ko je tam, kjer sem odraščal, cvetela prava sivka, je bila zemlja zrcalna podoba globoke modrine neba. Čas je, da se ozremo na najvišje poletje, ko je gora Contadour pokrita s cvetočimi polji. Če zaprem oči, zavoham sladek, opojen vonj cvetlic, ki se jim tudi čebele ne morejo upreti. V Visoki Provansi, kjer sem odraščal, so ljudje cvetlice nabirali po kolenih, kot bi hoteli počastiti njihovo dobroto.«
Odkrijte izdelke iz kolekcije Prava sivka >